Μουσεια

Στην Πλάκα και σε ένα όμορφο κτίριο που ανήκει στον Ernst Ziller θα βρείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου.
Στο μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε τις εξής συλλογές:
• Προϊστορική συλλογή από τη Φυλακωπή
• Συλλογή γλυπτών και ανάγλυφων
• Συλλογή οψιδιανού
• Συλλογή επιγραφών

Λαογραφικό Μουσείο
Το Λαογραφικού και Ιστορικό Μουσείο Μήλου ιδρύθηκε το 1967 και βρίσκεται στην πανέμορφη Πλάκα και πίσω από την εκκλησία της Παναγιάς Κορφιάτισσας.
Ιδρύθηκε από την «Ένωση των εν Aθήναις Mηλίων» και σε αυτό έχετε την ευκαιρία να μάθετε για τη ζωή των Μηλίων μετά τον 17ο αιώνα (κυρίως από το 1850 μέχρι το 1930, που ήταν μία περίοδος ακμής για την Μηλιακή κοινωνία) και θα δείτε πώς ήταν ένα αστικό Μηλέικο νοικοκυριό του 19ου αιώνα

Το 1998 δημιουργήθηκε από την S&B Bιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου.  Στόχος του είναι να προβάλει τη μεταλλευτική ιστορία καθώς και τη γεωλογική και φυσική κληρονομιά της Μήλου. Τηλ. Επικοιν.: 22870 22481
Στο ισόγειο της Μήλου παρουσιάζεται η κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική διάσταση της μεταλλευτικής ιστορίας και παράδοσης της Μήλου. Επίσης στους χώρους του φιλοξενούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και διοργανώνονται παιδαγωγικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και διοργανώνονται οργανωμένοι περίπατοι. Είσοδος 3 ευρώ. Περιοχή Αδάμαντας.

Εκκλησιαστικό Μουσείο στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στον Αδάμαντα.
Η εκκλησία αυτή, που μετρά χίλια χρόνια ζωής, χαρακτηρίζεται ως «σταυρεπίστεγη τρίκλιτη βασιλική μετά τρουλλοκαμάρας», μιας και αποτελείται από τρία κλίτη πάνω στα οποία υψώνεται κάθετα ο τρούλος στο ίδιο σχήμα με τον ναό. Αυτό το είδος εκκλησίας συναντάται πολύ σπάνια (υπάρχει μόνο άλλη μία  εκκλησία, στην Πελοπόννησο, στο Λεβίδι Αρκαδίας) και είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό μνημείο.

Το Ναυτικό Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Κοινότητας της Μήλου από τον Σεπτέμβρη του 2008 και βρίσκεται πάνω από το λιμάνι του Αδάμαντα.
Δημιουργήθηκε από τις προσπάθειες του γιατρού Πέτρου Αρμένη να συγκεντρώσει πλήθος εκθεμάτων σχετικών με τη ναυτική δραστηριότητα στη Μήλο. Τα εκθέματα ξεκινούν από την προϊστορική εποχή, με εργαλεία από οψιδιανό, προχωρούν στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και καταλήγουν στα νεότερα χρόνια.